Mika Lautanala: Neljä pointtia vuodelle 2015

Mil_eraSeurantaryhmä päätti nostaa esille neljä asiaa kuluvan vuoden ERA17 toiminnassa ja viestinnässä. Nämä ovat täydennysrakentaminen, uusien ratkaisujen testaus ja käyttöönotto sekä energiaviisaiden valintojen tuominen tutuiksi rakentajille.

Neljäs asia on koko ERA17-toiminnan tuloksellisuuden arviointi. 2017 eli päätösvuosi on edessä pian, ja ERA17-toimenpiteiden alueella tapahtuneiden muutosten arviointi on syytä aloittaa heti.

Suomeen tarvitaan lisää kokeiluympäristöjä, missä uusia ratkaisuja voidaan testata myös loppukäyttäjien kanssa. Kaupunkien rooli on tässä tärkeä. Ne voivat tarjota kohteita, joissa asioita voidaan kokeilla. Näin on toimittu esimerkiksi Helsingin Kalasatamassa.

Suomessa on tapana suunnitella puhki ja toteuttaa asiat pilkuntarkasti raskaalla prosessilla. Yhdysvaltalainen arkkitehti ja kaupunkisuunnittelija Jeff Speck vieraili muutama viikko sitten Suomessa. Hän kannusti ketteriin kokeiluihin. Esimerkiksi kävelykadun toimivuutta voi kokeilla halvoilla ratkaisuilla. Muutamalla betoniesteellä, kukkaistutuksilla ja penkeillä voi kokeilla ideaa. Jos homma ei näytä toimivan, on katu helppo muuttaa takaisin ajotieksi. Ripaus startup-henkeä ja kourallinen kokeilukulttuuria toisi uusia energiatehokkuusratkaisuja nopeammin kaikkien katsottavaksi?

Täydennysrakentamisen etuja on tutkittu ja kokeiltu useissa projekteissa. Rakentamalla uutta vanhan rakennuskannan joukkoon autetaan samalla palvelujen pysymistä ihmisten lähellä. Infran tuonti on halvempaa ja helpompaa valmiiseen kaupunkirakenteeseen verrattuna yhdyskuntarakenteen ulkopuolelle rakentamiseen. Myös liikenteen päästöt vähenevät, kun rakennetaan olemassa olevien väylien varrelle. Suurin este täydennysrakentamiselle taitaa olla nimby-ilmiö.

Motiva julkaisi äskettäin sivuillaan BUILD UP Skils Finland -kokonaisuuden, joka kokoaa yhteen energiatehokkaan rakentamisen parhaat käytännöt. Tietoa on siis yhä paremmin saatavilla, mutta osataanko sitä käyttää?

Kirjoittaja Mika Lautanala on 2015 ERA17-seurantaryhmän puheenjohtaja ja toimii Tekesissä johtajana älykkään elinympäristön alueella.

This entry was posted in Blogit and tagged , , , .

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *