Ilmastokaduilla kehitetään vähähiilistä kaupunkia

Lilli_500Helsingin Iso Roobertinkadulla ja Vantaan Tikkuraitilla ja Asematiellä kehitetään tulevaisuuden vähähiilistä yhteiskuntaa kahden vuoden pituisessa Ilmastokatu –hankkeessa. Vantaan ja Helsingin kävelykaduille on tulossa peruskorjaus ja samalla kannustetaan kadunvarren kiinteistöjä ja yrityksiä ilmastoremonttiin.

Tohinaa on riittänyt heti hankkeen alkumetreiltä asti. Hanke on otettu Ilmastokatujen toimijoiden keskuudessa hyvin vastaan. Teema kiinnostaa niin kaupanpitäjiä, kuin taloyhtiöiden puheenjohtajia ja moni on jo ryhtynytkin erilaisiin energiaa säästäviin toimenpiteisiin.

Iso Roobertinkadulla yhdeksälle rakennukselle, kahdelle toimistokiinteistölle ja seitsemälle asuinkerrostalolle tehdään kiinteistöjen käytön hiilijalanjäljen seurantaa. Kiinteistöjen käytön hiilijalanjälki lasketaan Green Building Council Finlandin ylläpitämien Rakennusten elinkaarimittareiden ohjeiden mukaisesti. (http://figbc.fi/elinkaarimittarit/). Ensimmäinen laskentakierros osoitti, että huonekorkeudella voi olla huomattava vaikutus hiilijalanjälkeen per neliö ja vanhoissa rakennuksissa lämmityksen tasapainotukseen ja vaipan tiiviys on erityisen tärkeää.

Hiilijalanjäljen seurannan yhteydessä seitsemälle asuinkerrostalolle toteutettiin Motiva-malliset asuinkerrostalojen energiakatselmukset. Yksi yleisimmistä suosituksista kiinteistöille oli vesivirtaamien rajoittaminen vakiopaineventtiilillä tai hanakohtaisilla vakiovirtasuuttimilla.

Iso Roobertinkadulla on paljon vanhaa historiallista rakennuskantaa ja monet rakennuksista ovat kaavassa suojeltuja. Hankkeessa etsitään keinoja, miten aurinkosähköntuotantoa voidaan integroida suojeltuihin kohteisiin ja selvitetään, kuinka hyvin vanhoilta peltikatoilta löytyy tilaa aurinkopaneeleille yleisesti. Taloyhtiöt suhtautuvat aurinkosähköön innokkaasti.

Aurinkoenergiaa halutaan myös Tikkurilaan ja niin myös viherkattoja. Kauppakeskus Dixin viherkatto on toiminut hyvänä esimerkkinä alueen muille kiinteistöille viherrakentamisen mahdollisuuksista.

Kivijaloissa toimivia yrityksiä sparrataan tekemään ilmastotekoja esimerkiksi ottamalla lisää kasvisruokavaihtoehtoja listalle ja tekemällä yhteistyötä tavarakuljetuksissa. Asukkaille tullaan järjestämään ilmastoteemaisia tapahtumia ja taloyhtiökohtaisia työpajoja.

 

Lilli Linkola, projektipäällikkö

Kirjoittaja työskentelee Ilmastokatu-hankkeessa Green Building Council Finlandissa. Ilmastokadun toteuttavat Vantaan ja Helsingin ympäristökeskukset yhdessä Green Building Councilin, HSY:n Ilmastoinfon ja Aalto-yliopiston kanssa. Ilmastokatu saa rahoitusta Euroopan aluekehitysrahastosta ja on osa 6Aika-strategiaa. Hankkeen nettisivut www.ilmastokatu.fi

This entry was posted in Artikkelit and tagged , , .

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *