Helena Kinnunen: Energiaviisas Suomi alkaa olla totta

rakli_kinnunenhelenaEnergiaviisaan rakentamisen aika 2017 -toimenpideohjelma tulee tänä vuonna puoliväliin. Toimintaohjelman aikana on otettu lukuisia energiaviisaita askeleita, joihin voimme olla tyytyväisiä. Yrityksissä tehdään tärkeää työtä rakentamisen ja kiinteistöjen käytön energiaviisauden edistämiseksi samalla, kun kansalaisten asenteet kehittyvät oikeaan suuntaan. Viime vuonna päivitettiin Suomen ilmasto- ja energiastrategia ja otettiin ohjausvälineinä käyttöön uusia energiatehokkuutta koskevia määräyksiä muun muassa korjausrakentamiseen, mikä kuvastaa valtiotason tahtotilaa kehittää energia-asioita.

ERA17-toimintaohjelmassa on puolivälivirstanpylvään saavuttamisen kunniaksi lähdetty uusin harppauksin kohti lopullista päämäärää: Suomen kansainvälistä etumatkaa energiaviisaudessa. Ohjelmalle on määritelty seitsemän painopistettä, jotka vievät meitä kohti tavoitetta. Näitä asioita edistämään on valittu seitsemän asiantuntevaa koordinaattoria, jotka joukkoineen pistävät toimeksi. Koordinaattorit ovat: Antti Irjala, ympäristöministeriö, Karin Wikman, Tekes, Jukka Kero, Kiinteistöliitto, Heli Kotilainen, FIGBC, Pekka Lukkarinen, YM, Lotta Mattson, Kuntaliitto ja Pertti Kokki, RATEKO.

Kokonaisvaikutusten kannalta painopiste kaavoituksen energiaviisaat arviointivälineet on erittäin merkittävä. Järkevä yhdyskuntarakenne on edellytys sille, että voimme edetä tavoitteitamme kohti. Paljon selvityksiä on tehty, nyt siirrymme käytännön työkalujen käyttöön ottamiseen. Alueellinen energiatuotanto kiinnostaa, mutta sen hyödyntäminen koetaan yleisesti kalliiksi ja hankalaksi. Tätä ristiriitaa pyrimme ERA17:n puitteissa ratkomaan. Korjausrakentaminen on kasvussa, mikä kannustaa painopisteryhmäämme etsimään kustannustehokaita ja monistettavia ratkaisuja energiaviisaiden korjausten toteuttamiseen. Kiinteistöjen käytössä on viime vuosina selvästi nähty, että seurannalla ja säätämisellä voidaan nopeastikin saada aikaan merkittäviä säästöjä. Sekä ammatti- että yksityisillä rakentajilla on mielenkiintoa perehtyä eri energiaratkaisuihin ja tehdä perusteltuja valintoja. Tässä rakennusvalvonnalla on merkittävä yhteistyökumppanin ja opastajan rooli. Kunnat ovat ottaneet ERA17:sta hienosti omakseen ja kehittävät toimintaansa kokonaisuutena. Koko paletin toteutumisen ratkaisee se, onko meillä energiaosaavia ammattilaisia. Tämän edistämiseen paneutuu oma työryhmänsä. Tässä siis muutamia poimintoja ERA17-työstä, joka etenee sangen määrätietoisesti.

Julkinen keskustelu ympäristöystävällisyyden ja energiatehokkuuden on viime aikoina ollut runsasta. Eri tutkimukset ovat osoittaneet, että yhä useampi pitää asiaa henkilökohtaisesti tärkeänä. Tärkeitä ovat pienet arkipäiväiset valinnat, joista suuri kokonaisuus loppujen lopuksi muodostuu. Me RAKLIssa olemme Green Office -verkostoon liityttyämme huomanneet käytännössä, miten helposti pieniä muutoksia on tehtävissä. Kun töissä kollegat ”vahtivat” sähkönkäyttöä ja lajittelutaitoja, tulee ryhtiliike tehtyä kuin itsestään. Ja mikä parasta, uusi tapa toimia siirtyy mukana myös kotiin ja dominoefekti on valmis.

ERA17-toimintaohjelman teemat ovat päivä päivältä tärkeämpiä sovittaessamme yhteen ihmisten ja ympäristön etua. On ilo olla toimintaohjelman puheenjohtajana nyt, kun toimet alkavat näkyä arjessa konkreettisina valintoina ja tekoina.

Helena Kinnunen
Toimitusjohtaja, Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry
ERA17-seurantaryhmän puheenjohtaja

This entry was posted in Blogit and tagged , .

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *